Ervaringsverhalen. Mijn reis, jouw inspiratie.

Susan van Dijk, deelnemer opleiding 

"Ik ben gaan inzien dat persoonlijke ervaringen in combinatie met inhoudelijke werkervaringen, een waardevolle combinatie is. Het citaat wordt nog langer."

Susan van Dijk, deelnemer opleiding 

Sinds 1996 werk ik op het gebied van (re-)integratie en arbeidsparticipatie, gericht op het vinden en behouden van werk, begeleiding in 1e en 2e spoor, jobcoaching, loopbaancoaching en duurzame inzetbaarheid.

Toen ik de opleiding ervaringsdeskundig coach volgde, wilde ik mijn werkzaamheden boeiender maken en mijn automatische piloot op scherp zetten. De opleiding veranderde mijn leven enorm. Door mij bewuster kwetsbaar op te stellen, ontstond meer verbinding met anderen.

Ik zie nu in dat persoonlijke ervaringen (ik kreeg zelf in 2002 de diagnose MS), gecombineerd met werkervaring, waardevol zijn. Wat voor mij vanzelfsprekend is, kan voor anderen nieuw en spannend zijn. Geruststellen en meedenken kan belangrijk zijn voor iemand in de stap naar een 'nieuwe' toekomst.

Een belangrijk inzicht voor mij is dat iedereen zijn eigen manier heeft om met gezondheidsproblemen om te gaan. Goed luisteren en niet invullen is cruciaal. Mijn ervaring helpt vaak om de juiste vragen te stellen en de kracht van mensen als uitgangspunt te nemen, niet hun beperkingen. 

Sinds 1996 werk ik op het gebied van (re-)integratie en arbeidsparticipatie, gericht op het vinden en behouden van werk, begeleiding in 1e en 2e spoor, jobcoaching, loopbaancoaching en duurzame inzetbaarheid.

Toen ik de opleiding ervaringsdeskundig coach volgde, wilde ik mijn werkzaamheden boeiender maken en mijn automatische piloot op scherp zetten. De opleiding veranderde mijn leven enorm. Door mij bewuster kwetsbaar op te stellen, ontstond meer verbinding met anderen.

Ik zie nu in dat persoonlijke ervaringen (ik kreeg zelf in 2002 de diagnose MS), gecombineerd met werkervaring, waardevol zijn. Wat voor mij vanzelfsprekend is, kan voor anderen nieuw en spannend zijn. Geruststellen en meedenken kan belangrijk zijn voor iemand in de stap naar een 'nieuwe' toekomst.

Een belangrijk inzicht voor mij is dat iedereen zijn eigen manier heeft om met gezondheidsproblemen om te gaan. Goed luisteren en niet invullen is cruciaal. Mijn ervaring helpt vaak om de juiste vragen te stellen en de kracht van mensen als uitgangspunt te nemen, niet hun beperkingen. 

Een coachee van Susan schreef: “En wat haar vooral karakteriseert: er waren niet altijd woorden nodig om toch dat stukje ervaringskennis/-deskundigheid te tonen. Vaak zit die rijke ervaring al in het gesprek; in het gevoel."

Susan van Dijk

Ik ben gaan inzien dat van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam een waardevolle stap is. Tijdens gesprekken met cliënten voelde het soms krampachtig, maar achteraf was dit nodig om te komen waar ik nu sta.

Ik merk dat ik een soort van drempel over ben. Niet zozeer schaamte, maar het besef dat mijn ervaringen ertoe doen. En die gedeelde smart is halve smart. Mijn ervaringsdeskundigheid is nu een instrument om anderen verder te helpen in hun loopbaan.

Ervaringsdeskundigheid zorgt voor oprechte verbinding en is een extra tool die ik nu inzet bij het begeleiden van mensen. Mijn wens is dat ervaringsdeskundigheid wordt gezien als een extra competentie van mij als professional. Dit helpt niet alleen mij, maar draagt ook bij aan het tegengaan van stigmatisering van mensen met een kwetsbare gezondheid.

Hoe prominenter de ervaringsdeskundige zich professioneel kan profileren, hoe normaler iemand met een kwetsbare gezondheid kan meedoen en geaccepteerd zal worden. Ik wil andere professionals bewust maken van hun impact op mensen in een kwetsbaardere positie, want zelfs een opmerking kan iemand helpen of juist blokkeren.

Ik raad deze opleiding aan voor iedereen die iets wil betekenen voor anderen in hun zoektocht rondom participeren. Het is belangrijk om talenten niet te laten liggen als ze nog ingezet kunnen worden om iemands leven te verrijken.

Ik ben gaan inzien dat van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam een waardevolle stap is. Tijdens gesprekken met cliënten voelde het soms krampachtig, maar achteraf was dit nodig om te komen waar ik nu sta.

Ik merk dat ik een soort van drempel over ben. Niet zozeer schaamte, maar het besef dat mijn ervaringen ertoe doen. En die gedeelde smart is halve smart. Mijn ervaringsdeskundigheid is nu een instrument om anderen verder te helpen in hun loopbaan.

Ervaringsdeskundigheid zorgt voor oprechte verbinding en is een extra tool die ik nu inzet bij het begeleiden van mensen. Mijn wens is dat ervaringsdeskundigheid wordt gezien als een extra competentie van mij als professional. Dit helpt niet alleen mij, maar draagt ook bij aan het tegengaan van stigmatisering van mensen met een kwetsbare gezondheid.

Hoe prominenter de ervaringsdeskundige zich professioneel kan profileren, hoe normaler iemand met een kwetsbare gezondheid kan meedoen en geaccepteerd zal worden. Ik wil andere professionals bewust maken van hun impact op mensen in een kwetsbaardere positie, want zelfs een opmerking kan iemand helpen of juist blokkeren.

Ik raad deze opleiding aan voor iedereen die iets wil betekenen voor anderen in hun zoektocht rondom participeren. Het is belangrijk om talenten niet te laten liggen als ze nog ingezet kunnen worden om iemands leven te verrijken.

Lees meer ervaringsverhalen

Laura Thurlings

De opleiding bracht mij het laatste stukje acceptatie dat ik nodig had om anderen te begeleiden zonder dat mijn eigen emoties in de weg zitten.

Richard Hart

Ik zie ervaringsdeskundigheid nu als mijn grote kracht en daarmee maak ik het verschil ten opzichte van reguliere coaches.

Mariska van der Goot

Mijn persoonlijke groei zit denk ik vooral in het feit dat ik mensen help met het accepteren en aanvaarden van hulpmiddelen.

Susan van Dijk

Susan van Dijk

Ik ben gaan inzien dat persoonlijke ervaringen in combinatie met inhoudelijke werkervaringen, een waardevolle combinatie is. 

Maureen Reimer

Ik weet nu dat ik er klaar voor ben om zelfstandig mijn eigen unieke praktijk op te zetten. Deze opleiding was de laatste stap die ik nodig had.

Olivier van Liempt

Ik merk positieve verandering bij collega’s en leidinggevenden in het denkbeeld over verzuim rondom ziektes met name PTSS wat mijn corebusiness is.

Judith Luchies

Wat het mij vooral heeft gebracht is de bevestiging dat mijn eigen kwetsbaarheid van enorm toegevoegde waarde kan zijn in mijn begeleiding.

Gerda Vochteloo

De opleiding geeft structuur, een kader en een taal aan ervaringsdeskundigheid. Mijn gereedschapskist is uitgebreid met nieuwe gereedschappen.