CCZW
06/05/2024
2 min
0

Moet je vertellen dat je een chronische ziekte hebt?

06/05/2024
2 min
0

Ben ik verplicht om tijdens een sollicitatiegesprek te vertellen dat ik een chronische ziekte heb? Deze vraag krijgen we vaak. Logisch, want het werken of aan werk komen met een kwetsbare gezondheid kan complex zijn en veel vragen oproepen. 

Of je open wilt zijn over je ziekte hangt af van je persoonlijke situatie en de invloed die je ziekte heeft op je werk.

Openheid over je ziekte 

Je kunt zelf bepalen of je over je ziekte wilt vertellen, afhankelijk van hoeveel invloed je ziekte heeft op je werk. Bij een kantoorbaan is de noodzaak wellicht minder groot dan bij een fysieke baan in de bouw. Open zijn over je ziekte kan begrip opleveren, maar dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk om te beoordelen wat in jouw situatie het beste werkt. We geven je een paar overwegingen mee:

Invloed op je werk

Is je ziekte van invloed op je dagelijkse werkzaamheden? Zo ja, dan kan openheid noodzakelijk zijn om goede aanpassingen te krijgen.

Werkomgeving en cultuur

Heb je het gevoel dat je in een ondersteunende en begripvolle omgeving werkt? Sommige bedrijven zijn meer geneigd om ondersteunend te zijn dan andere.

Gezondheid en veiligheid

In bepaalde functies, zoals die met fysieke eisen of veiligheidsrisico's, kan het essentieel zijn om je ziekte te melden om ongelukken of gezondheidsrisico's te voorkomen.

Continuïteit van werk

Als je door je ziekte regelmatig afwezig bent of minder productief bent, kan het nuttig zijn om dit te bespreken. Zo kun je samen met je werkgever naar oplossingen zoeken.

Toekomstige vooruitzichten

Overweeg of het delen van je ziekte nu voordelen kan opleveren voor toekomstige werkrelaties en carrièreontwikkeling. Transparantie kan leiden tot betere ondersteuning en begrip op de lange termijn.

Moet je op een sollicitatiegesprek over je ziekte vertellen?

In een sollicitatiegesprek of motivatiebrief hoef je niet te benoemen dat je chronisch ziek bent. Dat geldt alleen als je ziekte geen invloed heeft op je werk. Mocht je ervoor kiezen om het toch te delen omdat je inschat dat het relevant is, vertel het dan in positieve termen. Praat in mogelijkheden.

Bijvoorbeeld: ‘Ik heb gezondheidsklachten, maar kan er goed mee leven door de medicijnen die ik slik.’

Heb je een gat in je cv door je ziekte? Vertel dan dat je een periode uit de running was en veel leerde over jezelf. Misschien volgde je gedurende je ziekte een studie of cursus of leerde je om prioriteiten te stellen en voor jezelf op te komen.

Deze eigenschappen zijn waardevol voor een bedrijf. Vergeet niet dat het hebben van een chronische aandoening soms lijkt op het beoefenen van topsport; het vergt veel kracht en energie.

Deze beslishulp geeft helderheid 

Als je psychische klachten hebt, kan het extra lastig zijn om dit te delen tijdens een sollicitatie. Vertel je het? Wat vertel je en wanneer? En tegen wie? Beslishulp CORAL is een mooi document dat je kan helpen bij het maken van de juiste afwegingen. Op de website CORAL vind je ook een handige video met uitleg over stigma.

Wat zijn je rechten en plichten als werknemer?

Maar wat nu als je door je aandoening uitvalt op werk. Wat zijn dan je rechten en plichten? De wet is daar heel helder in: je mag niets doen wat jouw gezondheid verder schaadt en als je bent ziekgemeld, moet je meewerken aan je re-integratie.

Merk je dat je ziekte je werk steeds meer beïnvloedt? Bespreek dit dan met je leidinggevende of bedrijfsarts – deze heeft geheimhoudingsplicht. In overleg kun je misschien andere werkzaamheden doen of vaker kleine pauzes nemen.

Je hoeft het niet alleen op te lossen 

Of je iets deelt en wat je deelt, hangt dus af van specifieke omstandigheden en de invloed die jouw ziekte heeft op de uitvoering van je werk. Begrijpelijk als je de keuze maakt om er niet over te spreken. De keerzijde daarvan is dat het bespreken van een oplossing of hulp ook lastig is.

Een eerste stap kan daarom zijn om met een vertrouwenspersoon te praten. Dan sta je er niet helemaal alleen voor. Samen kun je kijken wat een goede vervolgstap is.

Vanzelfsprekend mag je ons ook bellen om eens te sparren. 

Reacties