Stress bij chronische ziekte
05/21/2024
2 min
0

Stress en een chronische ziekte: hoe blijf je in balans?

05/21/2024
2 min
0

Als je te maken krijgt met een chronische ziekte, kan dit een flinke bron van stress zijn. Je leven verandert ingrijpend en de toekomst wordt onzeker. Kun je blijven werken? Wat vertel je aan je collega's? Hoe organiseer je je dagelijks leven?

Stress is op zich niet slecht; het kan je alerter en productiever maken. Maar te veel stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals burn-out, overgewicht en zelfs depressie. Psychiater Christiaan Vinkers benadrukt dat de balans cruciaal is. Te veel stress is ongezond, maar te weinig ook.

Het belang van stressmanagement

Volgens Vinkers is het belangrijk om stressbronnen te identificeren en erover te praten. Dit kan met vrienden, familie, of een gespecialiseerde hulpverlener. Ook activiteiten zoals sporten, mindfulness en creatieve bezigheden kunnen helpen om stress te verminderen. Het vinden van wat voor jou werkt, is essentieel om je stressniveau onder controle te houden en je welzijn te verbeteren.

Drie praktische tips voor stressmanagement

We delen hieronder drie dingen die je meteen al kunt doen om jouw stress niveau omlaag te krijgen als het nu te hoog is. Deze technieken zijn onderdeel van onze training Zelfmanagement voor mensen met een kwetsbare gezondheid en zijn bewezen effectief.

1. Plan je activiteiten

Maak een dag- of weekplanning. Dit helpt je om overzicht te houden en zorgt ervoor dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning en plezier. Zorg ervoor dat je niet alleen verplichtingen, maar ook leuke activiteiten plant.

2. Leer ‘nee’ zeggen

Grenzen stellen is cruciaal. Wees niet bang om nee te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden of activiteiten die te veel van je vragen. Als een collega bijvoorbeeld vraagt om een taak over te nemen die je niet aankan, durf dan jouw grenzen aan te geven.

3. Gebruik ontspanningstechnieken

Technieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie kunnen helpen om je geest te kalmeren en je stressniveau te verlagen. Begin je dag bijvoorbeeld met een korte meditatie van vijf minuten. Concentreer je op je ademhaling en laat stressvolle gedachten los.

Hulp van iemand die zelf ook ziek is

We realiseren ons heel goed dat dit makkelijk gezegd is dan gedaan. Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Onze coaches begrijpen wat je doormaakt. Ze hebben zelf ervaren hoe het is om met een chronische ziekte te leven en kunnen je helpen de balans terug te vinden. Zij bieden jou ondersteuning op maat, zodat jij beter met stress kunt omgaan en je leven weer kunt organiseren op een manier die voor jou werkt.

De klik tussen de cliënt en coach is cruciaal

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat de klik tussen cliënt en coach een cruciale factor is voor het succes van een coachingstraject? Een persoonlijke klik zorgt ervoor dat je je prettig voelt en vertrouwen hebt in de coach. Hierdoor bereik je meer. Daarom krijg je bij ons altijd eerst een kennismakinggesprek. Zo kun je aanvoelen of de coach bij jou past.


Meer lezen over stress? In dit artikel van Psychologie Magazine lees je meer over stress en de invloed ervan op je gezondheid. 

Reacties