ervaringsdeskundige begeleiding voor mensen met een chronische aandoening en door mensen met een chronische aandoening of beperking
05/22/2024
2 min
0

Een coach loopt met je mee (+ zo bespreek je een vergoeding)

05/22/2024
2 min
0

Merk je dat je tegen dingen aanloopt op je werk door je ziekte? Dat je steeds vaker denkt: 'Ik kan wel wat ondersteuning gebruiken'?

Dat is niet vreemd. Want leven en werken met bijvoorbeeld MS, reuma, een depressie of een andere aandoening, is een flinke uitdaging. Coaching kan helpen, ook als je je werk 'gewoon' blijft uitvoeren ondanks je ziekte.

Waarom is coaching belangrijk?

Door coaching kun je leren om beter om te gaan met de uitdagingen van je chronische aandoening op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het managen van je energieniveau, omgaan met stress, of het vinden van een goede werk-privébalans. Coaching kan je ook ondersteunen bij het verbeteren van je communicatie met collega's en leidinggevenden.

Wij begeleiden jou graag. Sterker nog: dat is ons vak. We doen dat vanuit onze ervaringsdeskundigheid. Onze coaches weten uit eigen ervaring wat je doormaakt want ze hebben zelf ook een kwetsbare gezondheid.

Voelt het fijn om coaching van ons te krijgen? Bespreek dan met je werkgever of deze de coaching wil vergoeden. Hieronder lees je een paar tips over hoe je dit bespreekbaar kunt maken.

Stap 1 Bereid je voor

 Voordat je het gesprek met je werkgever aangaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Vraag jezelf af wat precies je behoefte is:

  • Heb ik behoefte aan meer energie?
  • Wil ik minder stress?
  • Vind ik werk-privébalans ingewikkeld?
  • Wil ik mijn communicatievaardigheden verbeteren?
  • Of wil ik meer inzicht in mijn talenten?

Bedenk ook hoe coaching jou daarbij gaat helpen. Wees specifiek over de voordelen. Lees ter inspiratie hoe onze aanpak is. Dan krijg je vanzelf helder wat jij nodig hebt.  

Stap 2 Zoek een geschikte coach

De ene coach is de andere niet. Wij raden je aan om te kiezen voor een coach die ervaring heeft met mensen met een chronische aandoening. Onze coaches zijn allemaal naast vakspecialist óók ervaringsdeskundig op het gebied van ziekte. Heb je ons team al ontmoet?

Stap 3 Onderzoek vergoedingsmogelijkheden

Informeer bij de HR-afdeling of er een budget is voor persoonlijke ontwikkeling of vitaliteit. Veel bedrijven hebben hier potjes voor. Ook kun je wijzen op de voordelen van de werkkostenregeling (WKR), waarmee werkgevers belastingvrij vergoedingen voor opleidingen en coaching kunnen geven.

Stap 4 Voer het gesprek met je werkgever

Nu ben je klaar om het gesprek aan te gaan. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je kunt zeggen, afhankelijk van jouw situatie:

Reuma en energiebalans

'Zoals je weet, heb ik reuma. Dit zorgt ervoor dat mijn energieniveau nogal wisselt. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor mijn werk niet altijd optimaal kan doen. Ik denk dat coaching mij kan helpen om beter mijn energiebalans te managen, zodat ik efficiënter kan werken en minder uitval heb. Zou het mogelijk zijn om coaching vergoed te krijgen?'

Diabetes en stressmanagement

'Ik wil graag met je praten over een manier om mijn werk beter te combineren met mijn diabetes. De stress van mijn werk beïnvloedt soms mijn bloedsuikerspiegel. Coaching kan mij helpen om beter met stress om te gaan en zo mijn gezondheid en werkprestaties te verbeteren. Is er een mogelijkheid om deze coaching via het werk te vergoeden?'

Depressie en werk-privébalans

'Ik wil je graag informeren over mijn situatie. Ik worstel al een tijdje met depressie en merk dat dit mijn werk beïnvloedt. Coaching kan mij ondersteunen om een betere werk-privébalans te vinden en mijn mentale gezondheid te verbeteren. Kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden voor vergoeding van deze coaching?'

Stap 5 Benadruk het voordeel voor je werkgever

Werkgevers willen graag weten wat zij eraan hebben. Vertel hoe coaching niet alleen jou helpt, maar ook de organisatie:

  • Je bent minder vaak afwezig door ziekte
  • Je kunt meer werk verzetten
  • Je voelt je fijner op de werkvloer en hebt beter contact met je collega's
  • Je voorkomt grotere problemen en langdurige uitval in de toekomst

Tijd voor een volgende stap?

Coaching kan een waardevolle stap voor je zijn om beter om te gaan met de uitdagingen van een chronische aandoening. Met een goede voorbereiding, duidelijke communicatie en door het voordeel voor de werkgever te benadrukken, vergroot je de kans dat je de coaching vergoed krijgt.


Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Vraag een gratis adviesgesprek aan. We denken met je mee en adviseren je.  

Reacties