09/22/2024
3 min
0

Wat leer je in de opleiding tot ervaringsdeskundig coach?

09/22/2024
3 min
0

Overweeg je de opleiding Ervaringsdeskundig Coach te volgen, dan ben je vast niet alleen nieuwsgierig naar de ervaringen van deelnemers. Grote kans dat je ook wilt weten wat er allemaal aan bod komt.

Je leest het in dit artikel. Zo krijg je samen met de andere informatie die we geven over de opleiding, een compleet beeld en kun je een weloverwogen keuze maken.

Ervaringsdeskundigheid: wat is het?

In de eerste bijeenkomsten krijg je begrip van wat ervaringsdeskundigheid inhoudt. Je krijgt theoretische achtergronden en modellen van ervaringsdeskundigheid. Je ontdekt dat ervaringsdeskundigheid verschilt van professionele deskundigheid.

Zelfreflectie en verwerking van eigen ervaringen

Als de basis is gelegd, ga je met jouw eigen ervaring aan de slag. Je krijgt methodieken om jouw eigen ervaringen met ziekte en herstel te analyseren en te begrijpen. Je reflecteert op jouw eigen proces van ziekte en herstel. Verwerking en integratie van jouw persoonlijke ervaringen zorgt ervoor dat je jouw ervaringen op een constructieve manier kunt inzetten in coaching.

Persoonlijke ervaringen delen

Heb je je verhaal helder? Dan leer je hoe je jouw verhaal effectief deelt met cliënten. Effectief betekent dat je het inzet om empathie en vertrouwen op te bouwen bij cliënten. En ook dat je een balans vindt tussen jouw persoonlijke verhaal en professionele begeleiding.

Empowerment en zelfmanagement

Zelfmanagement is een belangrijk onderdeel van begeleiding van cliënten. Goed zelfmanagement zorgt voor meer autonomie en eigen regie bij cliënten. Daarom besteden we aandacht aan strategieën en vaardigheden, zoals omgaan met stress, werken met kernkwadranten en positief denken. Zo help je cliënten bij het ontdekken en benutten van hun eigen kracht en veerkracht.

Communicatievaardigheden

Je ontwikkelt effectieve communicatievaardigheden, waaronder actief luisteren en empathische communicatie. Je leert hoe te reageren op emoties van cliënten en hoe te handelen in moeilijke gesprekken. Ook krijg je technieken om met weerstand en ongemakkelijke situaties om te gaan.

Praktische toepassing van ervaringsdeskundigheid

Je ziet hoe ervaringskennis in verschillende contexten wordt ingezet, zoals bij re-integratie, voor werkbehoud en om het welzijn van een cliënt te bevorderen. We geven praktische voorbeelden en casestudies.

Ethiek en grenzen in ervaringsdeskundigheid

Het is belangrijk dat je weet wat de ethische implicaties zijn van je werk als ervaringsdeskundige coach. Daarover gaat dit onderdeel. Je ontdekt hoe je grenzen tussen persoonlijke en professionele rollen respecteert. Je leert hoe je omgaat met vertrouwelijke informatie. En we besteden aandacht aan ethische dilemma's in de praktijk.

Oefentrajecten

Het hart van de opleiding zijn vijf oefentrajecten. Tijdens de opleiding begeleid je vijf cliënten. Dit kunnen cliënten zijn die je voor je werk begeleidt. Maar je kunt hiervoor ook oefencliënten zoeken. Met elk van hen voer je drie tot vijf gesprekken. Je bespreekt de casussen met je mentor en schrijft een reflectieverslag over elke cliënt. Dit is onderdeel van je portfolio. De cliënt deelt in een evaluatie ook hoe deze de ervaringsdeskundige begeleiding door jou heeft ervaren.

Alleen of samen?

Wij willen meedoen mogelijk maken voor iedereen, ook als je weinig energie hebt en niet kunt reizen. Daarom bieden we de opleiding in twee vormen aan: je kunt op elk willekeurig moment individueel starten met de opleiding. De sessies zijn dan online in samenspraak met jouw mentor. Daarnaast starten we drie keer per jaar met een groep.

Kies je ervoor om met de groep mee te doen, dan kunnen sommige trainingsdagen live zijn. Dit is altijd in overleg met de groep. Ook krijg je de supervisie dan met de groep. Je bespreekt hoe de oefentrajecten gaan en er is ruimte om te delen waar je tegenaan loopt.

Portfolio en toetsing

Gedurende de opleiding werk je aan je portfolio. Per onderdeel maak je verschillende reflectieopdrachten. Hierin komen alle onderdelen van ervaringsdeskundigheid aan bod. Je bespreekt elke opdracht met je mentor.

Heb je alles afgerond? Dan krijg je een toetsgesprek met een externe toetscommissie. Bij een positieve beoordeling ontvang je het certificaat. Bij een negatieve beoordeling kun je kosteloos herkansen. Haal je deze herkansing niet, dan ontvang je een bewijs van deelname.

Accreditatie

Met je certificaat kun je je inschrijven in ons register van ervaringsdeskundige coaches. Bovendien voldoen we aan de eisen voor toelating tot het register van ervaringsdeskundigen van de VvEd. Ook is de opleiding geaccrediteerd door Registerplein. Je krijgt 245 geaccrediteerde studiepunten als je een achtergrond hebt of werkt als ervaringsdeskundige, maatschappelijk werker, GGZ agoog, sociaal agoog, cliëntondersteuner, sociaal werker of psychodiagnostisch werker.

Enthousiast? Plan een intakegesprek in

Wordt deze leergang op post-hbo-niveau jouw volgende professionele stap? Neem contact met ons op voor een intakegesprek. We bekijken dan samen met jou of de opleiding (nu) passend voor je is.

Reacties