Zieke werknemer spannend? 7 praktische tips voor werkgevers
Als je gezondheid niet vanzelfsprekend is, is dat voor jezelf niet fijn. Maar ook als werkgever krijg je met de nodige onzekerheden te maken.
Met goed begrip en communicatie kun je als werkgever een ondersteunende werkomgeving creëren die het welzijn van je medewerker bevordert. Dit artikel biedt 7 praktische tips om je hierbij te helpen.
Begrip en kennis
Verdiep je in de specifieke ziekte of beperking van je werknemer. Dit helpt niet alleen om begripvol te zijn, maar ook om beter te kunnen anticiperen op hun behoeften. Raadpleeg patiëntenverenigingen, medische websites of lees relevante literatuur.
Stel, jouw werknemer heeft fibromyalgie. Het kan dan nuttig zijn als je als werkgever informatie inwint bij de Nederlandse Vereniging voor Fibromyalgie Patiënten (FES). Hierdoor begrijp je beter wat er speelt bij je werknemer.
Op deze pagina zie je een overzicht van de meeste patiëntenorganisaties in Nederland. Doe er je voordeel mee!
Open communicatie
Het is fijn als je als werkgever open communiceert met je medewerker. Wat we concreet bedoelen: vraag regelmatig hoe het gaat met je werknemer en wat deze nodig heeft om comfortabeler te kunnen werken. Door deze gesprekken te voeren, laat je zien dat je betrokken bent.
Het is bovendien voor je medewerker makkelijk om zich bij je te melden als de klachten ernstiger worden of als er iets anders speelt. Je kunt dan samen sneller tot actie overgaan, bijvoorbeeld in de vorm van aanpassingen op de werkplek, een andere werkinvulling of coaching voor de medewerker.
Flexibiliteit in werktijden en taken
Flexibiliteit maakt een groot verschil. Bespreek daarom aangepaste werkuren, deeltijdwerk of thuiswerken, afhankelijk van de behoeften van de werknemer. Dit kan helpen om de werkbelasting te verlichten en de productiviteit te verhogen. Op korte termijn misschien even wennen, op de lange termijn een wijs besluit.
Michelle heeft reumatoïde artritis en daardoor zijn de ochtenden bij haar 'hels'. Ze werkt nu een paar dagen per week thuis. Op de kantoordagen begint ze rond het middaguur. Ze krijgt nu meer gedaan, voelt zich fijner en zowel zij als haar werkgever zijn tevredener.
Stressreductie en ondersteuning
Zeker bij chronische aandoening is het onvoorspelbaar hoe de ziekte verloopt. Heeft iemand een goede dag of een slechte dag? Ziekte brengt al veel stress met zich mee. En stress heeft een negatieve invloed op de mentale én fysieke gezondheid.
Daarom is het goed om als werkgever te kijken naar hoe je samen met je medewerker voor een stressvrije werkomgeving kunt zorgen. Dat zit 'm enerzijds in taken en werklast. Anderzijds kun je ook in de werkomgeving aanpassingen doen om stress te verminderen.
Pieter heeft long-COVID en kon prima zijn werk als re-integratieadviseur uitvoeren, als hij zich maar regelmatig kon terugtrekken. In overleg met zijn werkgever en collega's richtte hij een kamer in met een bed. Tussen de afspraken door kon hij zich in deze prikkelvrije omgeving terugtrekken.
Focus op sterke punten
Ziek zijn betekent niet dat je talenten opeens weg zijn. Sterker nog: je ontwikkelt vaak door je ziekte in rap tempo nieuwe talenten. Het kan helpend zijn voor een medewerker om samen te kijken naar diens kwaliteiten en vaardigheden en hoe deze optimaal benut kunnen worden binnen het team.
Hoe je dat doet? Je kunt bijvoorbeeld de werkenergieanalyse of talentmotivatieanalyse laten afnemen. Je krijgt zo inzicht in het energieniveau en in de sterke punten van je werknemer. Dit helpt om taken beter af te stemmen op hun capaciteiten en behoeften.
Fabiënne heeft een chronische vermoeidheidsaandoening en ervaart pieken en dalen in haar energieniveau. Door een WerkEnergieAnalyse werd duidelijk dat zij het meest productief was in de late ochtend en vroege middag. Belangrijke taken plande ze voortaan op deze piekmomenten.
Empathie en geduld
Toon empathie en geduld. Neem de tijd om je in de situatie van je werknemer te verplaatsen en vraag regelmatig hoe je hen het beste kunt ondersteunen.
Een werknemer met een depressie kan zich gesteund voelen door een werkgever die regelmatig informeel checkt hoe het echt met hen gaat, zonder druk of oordeel.
Ondersteuning en re-integratie
Zoek naar externe hulpbronnen zoals subsidies, arbeidsdeskundigen en ergonomische hulpmiddelen om je werknemer beter te ondersteunen. Een re-integratietraject draagt ook bij een succesvolle terugkeer naar het werk.
Een werknemer met chronische rugpijn profiteert van een ergonomische werkplek en begeleiding van een arbeidsdeskundige om de juiste aanpassingen te doen. Een re-integratietraject kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Tot slot
Kortom, door begrip, flexibiliteit en open communicatie, kun je als werkgever voor een positieve en ondersteunende werkomgeving zorgen voor werknemers met een chronische ziekte of beperking. Dit bevordert niet alleen hun welzijn, maar ook hun productiviteit en tevredenheid.
Ben je werkgever en wil je een verkennend gesprek? Neem contact op via het contactformulier, of bel of stuur een mail. Dan bespreken we de mogelijkheden.